STE V STISKI?

Pokličite na 116 123.

Vsak izmed nas se je že srečal z bremenom, ki ga prinaša stiska. Stiska lahko boli in ohromi naše življenje, če pravočasno ne poiščemo ustrezne podpore. Včasih pomaga, da o njej spregovorimo s svojci, prijatelji, včasih je treba poiskati pomoč strokovnjaka. Pomembno je, da aktivno pristopimo k reševanju stiske in si poiščemo primerno pomoč.

Zaupni telefon Samarijan je v slovenskem prostoru prisoten od leta 1996. Posameznikom v stiski omogoča brezplačen pogovor z usposobljenim prostovoljcem za pogovor prek brezplačne telefonske številke 116 123. Prostovoljci smo posameznikom v stiski na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu.

Pogovori na Zaupnem telefonu Samarijan so popolnoma anonimni, zaupni in se ne snemajo.

V kakšni stiski?

Stiske so različne in vsak od nas jih občuti drugače. V pogovorih se pogosto dotikamo osamljenosti, težav v medosebnih odnosih, družinskih težav, težav s študijem in na delovnem mestu, izgube bližnjega, življenja z boleznijo, žalovanjem, težkimi življenjskimi preizkušnjami … Stiska ne pozna meja. Pomembno je, da v stiski niste sami, da jo z nekom podelite.

Kdaj lahko pokličete?

Kadar čutite, da je breme stiske pretežko in bo pogovor z usposobljenim prostovoljcem lahko prispeval k razbremenitvi. Pokličete lahko kadar koli, saj vam je Zaupni telefon Samarijan na voljo 24 ur na dan in vse dni v letu. Če je linija zasedena, poizkusite znova ali pokličite malo pozneje. Naj vam zasedena linija ne odvzame poguma.

Kdo se bo oglasil?

Brezplačna telefonska številka 116 123, je mednarodna številka za klic v duševni stiski za odrasle. Ob vzpostavitvi linije boste dobili avtomatski odzivnik. S pritiskom na tipko 1 boste izbrali pogovor z usposobljenim prostovoljcem Zaupnega telefona Samarijan, s pritiskom na tipko 2 pa se vam bo oglasil usposobljen prostovoljec telefona Sopotnik.

Usposobljeni prostovoljci smo sočutni člani družbe, ki smo se odločili, da del svojega prostega časa namenimo posamezniku v stiski. S spoštovanjem, odprtostjo in sočutjem za stisko drugega omogočamo, da Zaupni telefon Samarijan deluje 24 ur na dan in vse dni v letu.

Kaj lahko pričakujete?

Usposobljeni prostovoljec si bo vzel čas, da bo slišal vašo zgodbo in bo z vami ob vaši stiski tudi takrat, ko je najtežje. Pogosto odleže, ko slišimo, da nas nekdo resnično sliši, ne da bi nas sodil ali nam svetoval, in smo lahko brez skrbi, da bi za pogovor izvedel družinski član, prijatelj, sodelavec …  Ob razbremenitvi čustvene stiske lažje in z drugo energijo razmišljamo o možnih poteh iz nje. Kadar pa boste želeli informacije o drugih oblikah pomoči, vam jih bo prostovoljec podal oziroma vas bo napotil na ustrezne institucije.

Usposobljeni prostovoljci se zavedamo odgovornosti svojega dela, zato se redno izobražujemo prek supervizij in predavanj, organiziranih v okviru društva.

Česa ne počnemo?

V skladu s poslanstvom in osnovnimi načeli društva ter ob zavedanju odgovornosti  usposobljeni prostovoljci Zaupnega telefona Samarijan:

  • ne nudimo finančne pomoči;
  • ne izvajamo obiskov na domu;
  • ne organiziramo pomoči;
  • ne pošiljamo materialnih stvari ipd.

Možnost pritožbe 

V kolikor menite, da pogovor ni bil izpeljan s cilji in nameni programa ter pričakovanji (glejte zgoraj “Kaj lahko pričakujete?”), imate možnost, da se pritožite. To storite preko pritožbenega postopka, ki se nahaja na povezavi: PRITOŽBENI POSTOPEK.

Besede klicalcev

Objem po telefonu

Črna gluha noč je bila. V prsih me je žgalo od bolečine, iz minute v minuto se mi je bolj zdelo, da padam nekam globoko v samoto in brezup. Bila sem v depresiji in želela sem si slišati človeški glas. Živo bitje, da mi pove, da bo tudi te noči enkrat konec in da bo že jutri zjutraj morda vse dobro. Nisem hotela nikogar buditi, pa sem poklicala številko, na kateri sem vedela, da se bo nekdo oglasil. »Zaupni telefon Samarijan. Prosim?« sem zaslišala reči prijazen ženski glas ob petnajst minut čez tri zjutraj. Povedala sem, zakaj sem poklicala, kaj me teži. Poslušala me je. Se pogovarjala z mano. Prijazno, nežno, razumevajoče. In po dvajsetih minutah pogovora sem pomirjena zaspala. Nikoli po tistem nisem več poklicala. A če bo treba, bom spet.

Hvala! Hvala, ker ste.

Renata Ažman (napisala ob 10. obletnici delovanja Zaupnega telefona Samarijan).

Slišan sem

Ko me je nekdo poslušal in slišal, lahko na novo začutim življenje in grem naprej. Neverjetno, kako stvari, ki so se prej zdele nerešljive, postanejo rešljive, če te nekdo posluša. Kako zmeda, za katero se je zdelo, da se je ne da spraviti v nikakršen smiseln red, postane kar nenadoma jasna, če te nekdo posluša.

Zahvala anonimnega klicalca